Entrevista a Eduard Abadias

La següent entrevista, realitzada per Catalunya Empren (Departament d’Empresa i Coneixement, de la Generalitat de Catalunya), està penjada al següent link:

http://xarxaempren.gencat.cat/ca/detalls/article/Eduard-Abadias

Eduard Abadias (Granollers, 1981) es dedica des del 2008 a la docència i promoure l’emprenedoria i la innovació en l’àmbit de la formació professional a l’Institut de Vic. Ara fa un curs i mig va tenir la possibilitat de treballar pel Departament d’Educació gestionant un programa per difondre la innovació i la transferència de coneixement als centres, el programa Innovafp. Sempre ha ajudat a persones a desvetllar el seu talent i treballar-lo, que segons explica és una tasca apassionant.

Eduard Abadias (Granollers, 1981) es dedica des del 2008 a la docència i promoure l’emprenedoria i la innovació en l’àmbit de la formació professional a l’Institut de Vic. Ara fa un curs i mig va tenir la possibilitat de treballar pel Departament d’Educació gestionant un programa per difondre la innovació i la transferència de coneixement als centres, el programa Innovafp. Sempre ha ajudat a persones a desvetllar el seu talent i treballar-lo, que segons explica és una tasca apassionant.

Eduard Abadies

Quina valoració fas del viatge que vas fer a Boston amb la comunitat Catalunya Emprèn?

Ha estat un viatge molt ben pensat, on ha coincidit entorn, visites i xerrades planificades amb molta visió i capacitat, això s’afegeix a què les persones que vam realitzar la missió érem un grup de persones divers d’entorns diferents, però amb interessos comuns.

La valoració que en faig és molt positiva, ja que els factors esmentats ens han fet tenir visió de conjunt i conèixer alguns dels paradigmes que fan de l’ecosistema de Boston un dels més dinàmics del món.

Com veus l’ecosistema de Boston?

Boston captiva pel seu grau de complexitat i la constant ebullició en la que viu l’entorn productiu de la ciutat. Un entorn capaç de captar persones amb grans coneixements i idees, interconnectar-les i sacsejar-les convertint-se en un gran pol d’atracció de riquesa i talent.  Durant el nostre viatge vam poder veure tot un univers d’startups, vertiginosament dinàmic amb molta capacitat de mutar, sumar entre elles, avançar-se a la resta i crear tendència.

Té moltes diferències amb el català?

Aquí estant havent-hi experiències que han estat capaces de superar paradigmes per adaptar-se a les tendències del moment. Barcelona és un exemple important en aquest sentit, tanmateix una de les reflexions primeres que apareixen en la majoria de persones que vam ser al viatge és en la necessitat de trobar el nostre propi model. Europa, en general, ha d’asseure’s amb ella mateixa i veure on és, d’on ve i a on vol arribar a nivell social i econòmic. Això ens faria molt més conscients de les nostres mancances, però també de les nostres fortaleses.

Actualment estàs treballant a l’Institut Vic de Barcelona com a docent de FP. Veus il·lusió per emprendre entre l’alumnat?

Sempre diré que em considero un gran privilegiat, perquè puc conviure amb jovent que treballa, es prepara professionalment i a la vegada afronta amb molta energia un futur ple d’incerteses. La taxa d’alumnes que tinguin il·lusió per emprendre sempre serà proporcional a la capacitat que tingui l’entorn per fer-los creure en les seves possibilitats. Crec que és el repte més gran que tenim com a docents.

Quins consells els donaries?

N’he donat molts de consells, de fet encara cometo l’error de donar-ne de vegades. Quan estic fi, si els alumnes em demanem un consell els dic que no em facin massa cas i que sobretot s’escoltin a ells mateixos, que allí rau la resposta.

També ets coordinador del programa Innova FP del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Ens podries explicar quin objectiu té aquest programa?

El programa innovafp té una tasca molt agosarada, pretén que instituts de Formació Professional puguin donar resposta, en molts casos una resposta innovadora, per a empreses que busquen un assessorament, una solució tècnica, un estudi… i estableixin així una relació formal. Això podria explicar un dels seus objectius principals, posar alumnes com també docents en una situació en la que han de treballar dur per treure tot l’ingeni i resoldre un problema del món real que espera de la seva resposta. D’aquí se’n poden extreure molts inputs positius en el seu aprenentatge i en general en la qualitat de la Formació Professional.

Barcelona és una de les ciutats més ben valorades per acollir startups. Això ha de ser una motivació per captar nous emprenedors i que des de l’administració pública s’hi aposti amb força?

Entendre que hi ha un nou paradigma que cada cop més flexibilitza entorns productius, els interconnecta i els fa adaptables a noves situacions ens convertiria en una economia molt més resilient als escenaris que estan per arribar. Des de l’administració, apostar per aquests models pot ser sinònim de visió estratègica per mantenir un model econòmic i social pròsper a llarg termini.

Enllaços destacatsInnova FPBoston Innovation Ecosystem Seminar

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑